Ha a FreeNAS által megosztott mappáknál engedélyeztük vagy engedélyezni szeretnénk a lomtár használatát akkor szükségünk lehet azok automatizált ürítésére.

A megosztásoknál a lomtárat a FreeNAS admin felületén a Szolgáltatásoknál a CIFS/SMB menü Megosztások fület kiválasztva lehet engedélyezni külön minden egyes megosztáshoz.

FreeNAS CIFS/SMB beállításokLépj a Haladó/Parancs menüpontba.
Hozz létre egy könyvtárat (ez lehet ettől eltérő is, de akkor később is a most létrehozottban kell dolgozni). A Parancs mezőbe írd be a következőt, majd kattints a végrehajt gombra:

mkdir /usr/opt/

Következő lépésként hozzuk létre a fájlt ami a törléseket fogja végezni. A Parancs mezőbe írd be a következőt, majd kattints a végrehajt gombra:

touch /usr/opt/autorecycle.sh

Nyisd meg a Haladó/Fájlszerkesztő menüt. A fájl elérési útvonalához írd be ezt, majd kattints a Betöltés gombra:

/usr/opt/autorecycle.sh

Ha más mappában hoztad létre a fájlt akkor ezt akár ki is tallózhatod a “…” gombra kattintva.

A most megnyílt editorba másold be az alábbi szöveget:

#!/bin/sh

find /mnt/storage/kepek/.recycle/* -atime +14 -exec rm -rf '{}' \;

Ebben az elérési útvonalat (/mnt/storage/kepek/) le kell cserélned a saját mappád elérési útvonalára.
A +14 jelöli azt, hogy hány napnál régebben törölt fájlokat távolítson el véglegesen a lomtárból. Ha a 30 napnál régebben törölt fájlokat akarod végleg törölni, akkor ezt írd át +30 -ra.

Több megosztás lomtárának ürítése is megoldható ezen script segítségével, erre több megoldás is van. Ha egyazon becsatolt meghajtón szeretnénk törölni az összes megosztás lomtárát, akkor a példában storage nevű csatolt meghajtón belül található összes lomtárat lehet az alábbi paranccsal töröltetni:

#!/bin/sh

find /mnt/storage/*/.recycle/* -atime +14 -exec rm -rf '{}' \;

Utolsó lépésként szükség lesz ezen script automatikus futtatását beállítani, ehhez a Rendszer/Haladó menüpontban a Cron nevű fület válaszd. A menüpont jobb oldalán látható + jellel tudsz új ütemezett feladatot hozzáadni.

FreeNAS Cron ütemező beállítása az automatikus lomtár ürítés script futtatásához

A Parancs mezőbe írd be a script elérési útvonalát, add meg, hogy root jogosultsággal fusson.
Leírás mezőbe magadnak írhatsz emlékeztetőt, hogy mire is használod ezt az időzítést.
Az Időzítés ideje résznél érdemes úgy beállítani, hogy naponta 1 alkalommal fusson. Ha nem megy napi 24 órában a szerver akkor egy olyan időpontot válassz amelyben biztosan menni fog. A képen látható beállítások mellett minden nap 11 óra 0 perckor fut le.

Ha mentés előtt a Futtatás most gombra kattintasz akkor le tudod ellenőrizni, hogy minden megfelelően került-e beállításra. Ha gond van a scripttel vagy a futtatás paramétereivel akkor itt egy “Hiba a cron feladat végrehajtása közben.” hibaüzenetet kapsz.

A Mentés gombra kattintva ismét a Cron feladatok listáját látod ahol még szükséges a Módosítások alkalmazása gombra is kattintani, hogy elmentse és érvénybe léptesse a változtatásokat.

Forrás: thewichitacomputerguy.com

Hasonló bejegyzések