Ma sokféle termék közül lehet választani, amikor a fogfehérítésről beszélünk. Azonban a legtöbb fogfehérítő termékek vegyi anyagokat használnak, ami sok ember számára aggodalomra ad okot.

Ha azt szeretnénk, hogy fehérebbek legyenek a fogaink, de közben el akarjuk kerülni a káros anyagokat, ebben a cikkben számos természetes és biztonságos lehetőséget találunk.

Mitől sárgulnak a fogak?

Számos tényező okozhatja a fogak sárgulását. Bizonyos élelmiszerek elszínezhetik a fogzománcot, amely a fogak külső rétege. Ezenkívül a fogakon felhalmozódó lepedék miatt a fogak szintén sárgának tűnhetnek. Ez a fajta elszíneződés általában rendszeres tisztítással és fehérítő szerekkel kezelhető. Néha azonban a fogzománc eróziója miatt felfedi az alatta lévő dentint, ami természetesen sárga csontos szövet.

Szódabikarbónával történő fogmosás

A Mundo deportivo szerint a szódabikarbóna természetes fehérítő tulajdonságokkal rendelkezik, ezért a kereskedelmi fogkrémek népszerű összetevője. Ez egy enyhe csiszolószer, amely segíthet eltávolítani a fogak felszíni szennyeződéseit. Ezenkívül a szódabikarbóna lúgos környezetet teremt a szájban, megakadályozva a baktériumok szaporodását.

Ettől függően ez nem egy jogorvoslat, amely fehéríti a fogakat egyik napról a másikra, de idővel észre fogjuk venni a különbséget. A tudomány még nem bizonyította, hogy a szódabikarbónás fogmosás fehéríti a fogakat, de több tanulmány is azt mutatja, hogy a szódabikarbónás fogkrém jelentős fehérítő hatással bír. Arra azonban figyelni kell, hogy nem szabad túlzásba esni, mivel a szódabikarbóna koptatja a fogakat. Próbáljuk meg heti egyszer használni az egészséges eredményért.

Együnk több gyümölcsöt és zöldséget

A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend nemcsak a szervezetnek, hanem a fogaknak is jót tesz. Bár nem helyettesítik a fogmosást, a ropogós, nyers gyümölcsök és zöldségek rágás közben segíthetnek eltávolítani a lepedéket. Az eper és az ananász két gyümölcs, amely segíthet fehéríteni a fogakat.

A fogfehérítés eper és szódabikarbóna keverékével egy természetes gyógymód, amelyet hírességek népszerűsítettek. A módszer hívei azt állítják, hogy az eperben található sav eltávolítja a fogak elszíneződését, a szódabikarbóna pedig a foltokat. Ezt a gyógymódot azonban a tudomány nem támasztotta alá teljes mértékben. Míg az eper segíthet hámlasztani a fogakat, és hogy azok fehérebbnek tűnjenek, nem valószínű, hogy behatolnak a foltokba.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az eper és a szódabikarbóna keveréke nagyon kevés színváltozást eredményez a fogakon a kereskedelmi forgalomban kapható fehérítő termékekhez képest. Ha mégis úgy döntünk, hogy kipróbáljuk ezt a módszert, korlátozzuk a használatát heti néhány alkalomra. Annak ellenére, hogy a tanulmányok szerint az eper és a szódabikarbóna minimális hatással van a fogzománcra, a túlzott használat károsíthatja azt.

Ha pedig semmi sem működik, és mégis fehér mosolyra vágyunk, akkor válasszuk a professzionális fogfehérítést. Ezt évente csak egyszer kell megismételni a tartós fehérségért.

Hasonló bejegyzések