Előszó: A Secure Shell (röviden: SSH) egy szabványcsalád, és egyben egy protokoll is, amit egy helyi és egy távoli számítógép közötti biztonságos csatorna kiépítésére fejlesztettek ki. Ha bővebben szeretnél róla hallani akkor klikk ide.

A bemutatott technikákhoz ahol lehet magyar nyelvű felületet használtam, mivel ezek elérhetőek úgy érzem egy kezdő mindenképpen előnyösebbnek találja.

A FreeNAS beállítása az SSH használatára:

Mielőtt bármilyen szoftverrel SSH-n keresztül csatlakozni szeretnénk FreeNAS-t futtató szerverünkhöz, előtte mindenképpen szükséges az alábbi beállításokat elvégezni az adminisztrációs felületen.

Miután beléptél az adminisztrációs felületre válaszd a “Szolgáltatások” menüpont legördülő listájából az “SSH” menüpontot.

FreeNAS SSH opció menüpontja

Amire feltétlenül szükségünk lesz:

– az opciót engedélyezni az SSH menüpont  jobb felső sarkában lehetséges.
– alapértelmezett port-nak mindenképpen érdemes az alapértelmezett 22-es portot megtartani.
– a root bejelentkezést engedélyeznünk kell mivel feltehetően adminisztrátori teendők végett hozzuk létre ezt a lehetőséget
– a tömörítésről csak annyit érdemes tudni ami oda van írva: A tömörítés hasznos, ha lassú a kapcsolata. A tömörítés hatékonysága a fájl típusától, és sok egyéb dologtól is függ. Főleg internetes átvitelnél hasznos.
– privát kulcs mezőt ha üresen hagyod is működni fog, de ha szeretnél egy kulcsot generálni hozzá akkor ajánlom ezt az oldalt: http://generator.my-addr.com/generate_ssh_public_dsa_key-private_dsa_key-ssh_pair_online_tool.php

A PuTTY használatáról, avagy parancssoros terminál Windows rendszerek alól:

Letölteni innen tudod: http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/download.html

Indítás után az alábbi kép fog fogadni ahol az IP címét a szervernek a “Host name (or IP address)” résznél adhatod meg (nálad ez eltérő lehet a képen látottól!). A port maradjon a 22-es (hacsak nem akarod másik porton keresztül használni valami oknál fogva). Ha a “Saves sessions” opció mezőjébe egy tetszőleges nevet megadsz majd elmented, akkor legközelebb már tudni fogja a kapcsolathoz az IP címet és így csak ki kell jelölnöd a megfelelő kapcsolatot és már csatlakozik is.

A megfelelő beállítások:

Host Name (or IP address): a FreeNAS szervered IP címe (ez csak IP cím http:// nélkül!)
Port: 22
Connection Type: SSH
Username: root
Password: a FreeNAS-hoz használt főadminisztrátori jelszavad

Csatlakozás után kérni fogja a felhasználónevet és a jelszót. A jelszó a megszokott jelszó lesz amit az admin felületéhez is használsz, azonban felhasználóhoz mindenképpen a “root” a megfelelő.
Bejelentkezés után ez a képernyő fog fogadni:

Fájlkezelés WinSCP segítségével szintén SSH alatt:

Ezen szoftver segítségével mint egy fájlkezelővel tudunk belépni a szerverre, elérve vele a teljes mappaszerkezetet.

A WinSCP-t letölteni az alábbi linkről tudod:
http://winscp.net/eng/download.php

Telepítést követően ha elindítjuk a szoftvert az alábbi kép fogad minket:

WinSCP profil beállítása

A “Mentés” gombra kattintva még rákérdez, hogy milyen néven mentse el illetve, hogy szeretnénk-e a jelszót is eltárolni. Itt járjunk el belátásunk szerint, fontos azonban, hogy egy többfelhasználós gép esetén lehetőleg ne válasszuk a jelszó mentését. Illetve fontos tudni, hogy mivel root-ként azaz főadminisztrátorként léptünk be így mindenhez jogunk van, akár fontos fájlok törléséhez vagy módosításához is, így mindenképpen fő az óvatosság!

Ha elmentettük akkor ezentúl az indulást követően egy listát fog megjeleníteni ahol ki tudjuk majd választani a szervert és nem szükséges ismét minden beállítást elvégeznünk.

Tippek:

– a WinSCP-t be lehet úgy is állítani, hogy megjegyezze mely mappában jártunk mielőtt kiléptünk belőle és legközelebb ezt a mappát fogja automatikusan megnyitni, illetve akár egy fix mappa is beállítható. Alapesetben a szerver “root” mappájában fogjuk magunkat találni.

– ha saját hálózatunkról kívülről, mondjuk valamelyik ismerősünktől, is szeretnénk elérni ilyen módon a szervert, akkor a router-en mindenképpen be kell állítani NAT (port forwarding) alatt, hogy a megadott 22-es portot melyik IP című gépünkre irányítsa tovább.
Persze ilyen esetben már nem elegendő az IP cím megadása az említett szoftvereknél, elengedhetetlen egy DDNS beállítása is. Ez azonban nem fér jelen cikk keretei köré.

Hasonló bejegyzések