John Deere neve főleg azoknak ismerős, akik jártasak az agrárgépek világában. Azonban érdemes megjegyezni, hogy a cég nem egyenlő a feltalálóval. Akkor ki volt valójában?

John Deere 1804. február 2-án született. Szülei külön utakat folytattak, így Johnt édesanyja nevelte fel Amerikában, ahol alapfokú oktatásban részesült. Négy évig dolgozott kovácstanoncként, majd ő maga is kovács lett. Feleségének több gyermeke is született, azonban az üzlet nem ment jól, így kénytelen volt eladni a boltját, majd egy időre hátrahagyta a családját, és Illinoisba költözött.

Ezen a környéken nem voltak kovácsok, így újra munkába állt, és az akkori mezőgazdasági gépek, vagyis ekék élesítésével és csiszolásával foglalkozott. A csiszolás segített abban, hogy az eke jobban áthaladjon a földön, amit John hamar észrevett. Innen jött az ötlet: saját acél ekét épített!

John Deere a minőséget választotta

A kemény polírozott acél jobban illeszkedett az ottani földhöz, nem kellett folyton tisztítgatni, aminek a híre gyorsan elterjedt, egyre több rendelést adtak le nála, így lépést kellett tartania az igényekkel. Akkori üzlettársa úgy akart megfelelni a termelésnek, hogy olcsóbb, de rosszabb ekéket gyártott volna, így John Deere kivásárolta őt az üzletből, és máshova vitte a cégét. Ragaszkodott a kiváló minőséghez, ami hosszútávon meghozta az eredményét.

John Deere azonban nemcsak a mezőgazdaságnak élt, hanem szerette az életet. Figyelmét a polgári és politikai ügyek felé fordította, így két évig Moline polgármesterévé választották. Ezután a Moline Nemzeti Bank elnökeként tevékenykedett, és ugyanennek a város könyvtárának is az igazgatója lett, arról nem is beszélve, hogy a helyi gyülekezet aktív tagja volt.

1886. május 17-én halt meg a rezidenciáján, azonban az általa alapított vállalat tovább működött. A híre ma is él, hiszen az egyik legjelentősebb és legerősebb traktor márka, miközben benne van a top 100 gyártó mezőnyében is. A sikerének a titka, hogy sosem adtak le a minőségből, hanem a legjobbat akarták a felhasználóknak, miközben a munkások érdekeit is fontosnak tartják.

Hasonló bejegyzések