A DARPA által fejlesztett Cheetah (magyarul gepárd) névre keresztelt robot megdönti az eddigi sebességrekordot a lábakon járó robotok között. A szédületes tempó amit elért nem kevesebb mint 29 km/óra, ezzel a sebességgel gyorsabban képes vágtázni a 4 lábán mint az ember. Nevét nem véletlenül a gepárdról kapta, a mozgását ugyanis erről a gyors futású nagymacskáról mintázták a készítők.

Bár jelenlegi verziója csak futószalagon fut egy laboratóriumban, még ebben az évben tervezik az önállóan mozgó változat elkészítését. Nem kifejezetten katonai célokra tervezték de ez is egy olyan eszköz lehet ami a katonaság számára is tartogat felhasználási lehetőségeket. A tervezők szeretnék elérni a 120km/órás sebességet a jövőben.

A kulcs az, hogy az összehangolják a hajló hátat és a mozgó lábakat, ezáltal érve el nagy sebességű mozgást. Most képzeld el, hogy ez a gép önállóan működik, és üldöz az utcán. Ez a mi jövőnk.

www.youtube.com/watch?v=d2D71CveQwo

[ geekosystem.com ]

2 hozzászólás

 1. Kamu 2012.03.07. at 14:53

  “Most képzeld el, hogy ez a gép önállóan működik, és üldöz az utcán.”
  Na és mi van ha üldöz és utolér, he? fut egyet a hátamon meg a hasamon is? 😀

  • Dermon 2012.03.07. at 22:30

   Hát már nem azért de ha 30-al neked megy egy ilyen gép és van mondjuk 20-30 kg-os, akkor elég nagyot tud ütni. Hát még ha tényleg megcsinálják azt a változatot amely képes 120-al is menni, az meg egyenértékű lesz azzal mintha elütöttek volna.

   Mindenesetre elég fura érzés nézni egy ilyen mozgású gépet, kicsit hátborzongató…

A hozzászólások ki vannak kapcsolva

Hasonló bejegyzések