A darazsak a nagyobb termetű rovarok családjába tartoznak. Könnyen megismerjük őket a testükön található fekete-sárga csíkokról. Sokan szokták keverni a méhekkel, azonban ha összehasonlítjuk őket, akkor a méhek sokkal szőrösebbek.

Emellett a darazsak nagyobbak, az összetett szemeik mandula alakúak, a rágóik különösen fejlettek, amit zsákmányszerzéshez is használnak és fészeképítésnél. A fullánkjában nincs horog, ezért könnyen visszahúzza az áldozat testéből, és többször is használhatja. Minden irányba tud támadni, és eléggé ingerlékeny. Miközben a méhek csak veszély esetén támadnak, addig a darázs akkor is, amikor nem magyarázhatjuk az okait.

A királynő szokott a legtovább élni, 10 hónapig bírja, a dolgozók csak 4 hétig élnek. Ősszel a párzási időszakban több, mint 300 petét rak a fészekbe, aminek növényi alapanyagokból vannak a falai. Egy ilyen fészekben akár több ezer darázs is tartózkodhat, ami akkor válhat leginkább kellemetlenné, hogyha a mi kertünket választották ki birodalmául. Már megszoktuk, hogy a méhek beporzásért felelősek, ezért a védett fajba tartoznak. A darazsak inkább a ragadozó életmódot szeretik, más rovarokat esznek meg, és néha gyümölcsöket és döghúst is megkívánják.

A megelőzés fontossága

Valószínűleg többen tapasztaltunk gyerekkorunkban darázscsípést, és nem volt kellemes élmény. Mindig komolyan kell venni a következményeit. A reakciók egyénenként változóak, mivel sok szervezet allergiás rá, így a csípés életveszélyes is lehet. Hogyha allergiások vagyunk, akkor márciustól novemberig mindig tartani kell a táskánkban egy ellenszert. Mivel a lódarazsak támadása az ember számára is veszélyes, ha észrevesszük, hogy az ablakunk közelében, vagy a kertünkbe költöztek, akkor szakemberhez kell fordulnunk.

A darazsaknak sajnos nincsen megelőzésük, bármelyik fészert, garázst kiválaszthatják. A legfontosabb, hogy kerüljük a konfliktust, például a csapkodást, ütögetést. Ha észrevesszük a jelenlétüket, jobb, ha meghúzzuk magunkat, és elkerüljük őket. Az ajtókat és ablakokat védjük szúnyoghálóval, és a cukrozott italokat se hagyjuk elő, mert berepülhetnek, és akár véletlenül lenyelhetjük. Ha kerttel rendelkezik, akkor kérjük a mezítlábas rohangálást, és fűnyírásnál is figyeljünk.

Bízzuk szakemberre

Hogyha nem vettünk még észre a fészket, de azt látjuk, hogy egyre több darázs van, akkor először fel kell kutatni a helyüket. Nem lehet csak egy darazsat elpusztítani, hanem az összeset el kell. Házilag akkor tudjuk valamilyen szer felhasználásával kiirtatni, hogyha a fészek könnyen elérhető. Amennyiben mi magunk döntünk az irtás mellett, akkor mindig válasszuk a kora reggeli időpontokat, amikor a darazsak nem mozgékonyak.

Szakemberek többféle módszert fognak alkalmazni, ami permetezés szokott lenni, de beszélhetünk ködképzésről is. Ez attól függ, hogy hol találják meg a fészket. Hogyha jól látható helyen van, akkor biztosak lehetünk benne, hogy elsőre megoldják a problémánkat, azonban, ha elbújnak a tetőcserép alá, vagy a napernyőben, esetleg a föld alatt, akkor az adott szituációnak megfelelő technikát fognak alkalmazni.

Hasonló bejegyzések