A robotok iránt érdeklődők előtt nem ismeretlen az 1992-ben alakult Boston Dynamics. Az általuk tervezett és készített robotok többnyire az ember- és az állatok mozgásának lemásolásával közlekednek, amely az úgynevezett “uncanny valley”, vagy “rejtélyes völgy” jelenséggel, a túlságosan emberszerű gépek okozta szorongással tölti el a szemlélődőt.

A DARPA hamarosan induló új Grand Challenge bajnoksága, amelyen többek között az önállóan járni tudó robotok és építőik versengenek azért, hogy egy humanoid robotot hozzanak létre, amely elvégzi a sajátos és igen nehéz feladatokat.

A tervezett pályán a lábon járó robotoknak képesnek kell lenniük vezetni egy terepjárót, és akár az ipari katasztrófák során is bevethetőek.

Fontos, hogy képes legyen eligazodni és átkelni egy sor akadályon. Indításként el kell jutnia egy nyitott járművel egy épülethez. Majd a járműből kiszállva az épületbe egy zárt ajtót kulccsal kinyitva bejusson, és átkeljen az ajtó mögött található törmeléktengeren keresztül egy létrához. A létrán felmászva el kell, hogy zárjon egy szelep elforgatásával egy szivárgó vezetéket, na és persze cserélje ki a hibás szivattyút.

Nem 100%, hogy ezen feladatok mindegyikét el kell végezni oda-vissza, azonban DARPA ellenőrzi a kommunikációs csatornát is, amely növelheti a robot önállóságának szükségességét.

A Hizook robotikai blog szerkesztői tudnak többet mondani a témáról, és úgy gondolják, hogy a Boston Dynamics PETMAN nevezetű robotja (lásd a lenti videó) a valószínű jelölt a két lábon járó robotok közt.

[ hizook.com ]

Hasonló bejegyzések