A nyári kánikulai napokon állandó probléma a lakás elviselhetőbb hőmérsékleten tartása, amelyhez nem feltétlenül a klíma használata a leggazdaságosabb és egyetlen mód. Ezért most néhány tippet adunk hogyan is lehet a hőmérsékletet féken tartani figyelembe véve az energiafogyasztás alacsony szinten tartását.

1. – Ha csak lehetséges a hővel járó tevékenységeket az esti órákra kell ütemezni, értem ezalatt például, hogy a mosogatás esti tevékenység legyen a forró napokon.

2. – A házat a nap folyamán ne szellőztesd, csukj be ajtót ablakot illetve minden egyéb nyílást ahol a nem kívánt hő- és páratartalom a lakásba juthat. Szellőztessünk éjszaka akár természetes módon ablaknyitással, vagy akár ventillátoros szellőztetővel.

3. – Segíts te is megszabadulni a nem kívánt hőtől szellőztetéssel, ha a bejövő levegő 25celsius fokos vagy alacsonyabb. Ez a módszer a leghatékonyabb éjszaka a hűvösebb napokon. A szellőztető ablak egy jó lehetőség, ha helyesen használod. Ezeket a ház hátszeles oldalánérdemes elhelyezni. Az ablaknak nyitva kell lennie, minden szobában, és a beltéri ajtóknak is nyitva kell maradnia, hogy a levegő természetes áramlása ne ütközzön akadályba.

4. – Használj mennyezeti ventillátort, amely fordulatszámát, működési idejét a jobb hatásfok és a kevesebb közreműködés kedvévért akár egy termosztáttal is lehet vezérelni. Használj laza szellős ruházatot (végülis ottthon vagy).

5. – A ház napos oldalai köré ültess árnyékot adó fákat. Persze ha használsz napenergiát akkor ezzel óvatosan kell bánni mivel arra nem lesz jó hatással.

6. – Ha már régi elavult a klíma külső egysége akkor fontold meg, hogy lecseréld egy modernebb, jobb hatásfokú és olcsóbban üzemeltethető típusra.

7. – Ha új klímát vásárolsz győződj meg róla, hogy megfelelő teljesítményű azokhoz a helyiségekhez amelyekhez használni fogod. Ezzel szintén energiát spórolhatsz. A teljesítmény kiválasztásában segíthet az értékesítő illetve a klíma kézikönyve.

8. – A meleg, párás klímájú lakás esetén, győződj meg arról, hogy a klímaberendezés vásárlása segít-e megszabadulni a magas páratartalomtól. Próbáld a nedvesség forrásait a házból eltávolítani (ha van rá mód a mosókonyha ne a lakásban üzemeljen).

9. – Lehetőleg ne használj páramentesítőt míg a légkondicionáló működik. A párátlanító növeli a hűtési igényt, és ezért a légkondícionálónak nagyobb teljesítményen kell működnie ugyanazon hatásfok eléréséhez.

10. – Ügyelj rá, hogy a klíma csővezetékei megfelelő hőszigetelővel legyenek beburkolva, illetve lehetőség szerint a hűvösebb helyiségeken haladjanak át a célhoz. Ezek a csövek mivel a hőt szállítják kifelé a házból ezért szigetelés híján fűtéscsőként melegítik a környezeti hőmérsékletüket.

11. – Ne használj légkondit használaton kívüli, illetve ritkán használt helyiségben. Ha egy helyiséget elhagsz legalább 1 óra időtartamra akkor érdemes lekapcsolni, ezzel energiát takarítasz meg. A klímaberendezés elég ha 26celsius fok felett kapcsol be, addig elegendő a mennyezeti ventillátor is.

12. – A légkondícionáló legyen mindig karbantartva, megtisztítva (mondjuk havonta egyszer). Ez fontos mind a hatékonyság mind pedig az élettartama végett is.

13. – Lehetőség szerint a ház nyílászárói legyenek fehér vagy világos színűek.

14. – A déli és nyugati oldalon használj sötétítő függönyt vagy redőnyt mégpedig teljesen kizárva a napfényt. Ja és persze ezek az ablakok mindenképpen legyenek nappal becsukva. Jobb választás a redőny vagy olyan árnyékoló amely már a fény ablakra érése előtt megállítja azt.

15. – Bár a modern ablakok hőszígetelése amúgy is jó, fényvisszaverő fóliával való borítás szintén egy hatásos lehetőség a hő bejutásának megakadályozására.

Hasonló bejegyzések