Ubuntu linuxot használó a webprogramozást most tanuló, vagy egyszerűen csak saját gépen honlapot futtatni vágyóknak szól a következő leírás.

LAMP telepítése:

Mivel a linux feltételezem már telepítve van ezt nem írom le.
Első lépésként telepítsük az alapcsomagokat. Ezen felül természetesen szükség lehet még egyéb csomagok telepítésére is, ez azonban minden esetben a felhasználási igényeken múlik.

sudo apt-get install apache2 php5 php5-gd php5-xmlrpc php5-mcrypt mysql-server phpmyadmin

Telepítés közben meg kell majd adni egy root jelszót a MySQL adatbázisnak és egy felhasználói jelszót a phpMyAdminnak is. Ezek nem kell, hogy azonosak legyenek a linux root jelszavával!
A php 5, MySQL és phpMyAdmin-ból is automatikusan a legfrissebb verziót telepíti.

sudo gedit /etc/apache2/apache2.conf

A végéhez add hozzá a következő sort:

# Enable PHPMyAdmin
Include /etc/phpmyadmin/apache.conf

majd mentsd el, és indítsd újra az Apache-ot.

sudo /etc/init.d/apache2 restart

Most, hogy ez is megvan a http://127.0.0.1 címen éred el a webhelyet a böngészőben, és a MySQL adatbázishoz használt phpMyAdmin felületét a http://127.0.0.1/phpmyadmin címen. Természetesen itt a 127.0.0.1 IP címet helyettesítheted a localhost szóval is.

Virtualhost beállítása:

A frissen telepített alaprendszernél a /var/www mappa az alapértelmezett web root mappa. Ezt érdemes egy a saját mappádban létrehozott www mappára változtatni. Ezért adjunk az Apache-hoz hozzá egy virtualhost-ot. Nyisd meg a httpd.conf fájlt szerkesztésre:

sudo gedit /etc/apache2/httpd.conf

Ez a fájl jelenleg még üres ezért csak simán add hozzá az alább látható szöveget. Arra ügyelj, hogy a példában a felhasználónevem nadov így azon a részen neked a saját felhasználónevedet kell megadnod. Az ebben a mappában előzetesen már létrehozott www mappához állítom be.
A ServerName után egy tetszőleges domain nevet adhatsz meg, amelyet a böngészőbe beírva helyettesítheted a localhost, 127.0.01 változatokat, azonos eredménnyel.
Fontos, hogy ha itt egy létező domaint adsz meg, akkor ezentúl azt a honlapot nem fogod tudni elérni csak ha a www-t is használod, feltéve, hogy www nélkül adtad meg!

<VirtualHost *>
ServerName teszthonlapom.com
DocumentRoot /home/nadov/www
</VirtualHost>

Hogy a böngészőnk is megtalálja az így beállított domain nevet, állítsuk be ezt is:

sudo gedit /etc/hosts

A megnyiIt szerkesztőben a 127.0.0.1 kezdetű sor végére egy TAB-ot ütve írjuk be az imént használt domain nevet. Ezáltal tudatjuk az operációs rendszerrel is, hogy erre a domain névre érkező kéréseket hova továbbítsa.

A mod_rewrite modul engedélyezése:

Egyszerűen megfogalmazva, ha esetleg nem tudod, a mod_rewrite többek között arra használható ha beszédes linkeket szeretnél használni a honlapon. Illetve még egy csomó mindenre de ez a mostani cikknek nem témája.

A mod_rewrite modul engedélyezéséhez egy symlinket másolunk az engedélyezett modulok mappájába:

sudo ln -s /etc/apache2/mods-available/rewrite.load /etc/apache2/mods-enabled/rewrite.load

majd nyissuk meg szerkesztésre az alábbi fájlt:

sudo gedit /etc/apache2/sites-available/default

a szövegben keress egy ehhez hasonlót, ami valószínűleg a fájl végén lesz:

Options Indexes MultiViews FollowSymLinks
AllowOverride None
Order deny,allow
Deny from all
allow from 127.0.0.0/255.0.0.0 ::1/128

ezt cseréld le a következőre:

Options Indexes FollowSymLinks MultiViews
AllowOverride all
Order allow,deny
allow from all

Ennek következtében a webhelyet nem csak te tudod megnyitni hanem a veled egy hálózatban lévő gépek is az IP címedet írva a böngészőbe. Ha ezt nem szeretnéd akkor elég ha ezen a részen azt írod csak át amit vastaggal ki van emelve.
Végül indítsuk újra az Apache-ot

sudo /etc/init.d/apache2 restart

Ennyi. Most már működnie kell a .htaccess fájlban elhelyezett mod_rewrite modulnak.

1 hozzászólás

  1. Zoltán 2013.01.13. at 10:50

    Helló!
    Küzdök az apache2 virtualhostal na most a gépemen 2 db domain nevet akarok kezelni 1 ip-ről Í(wordpress) oldalak lennének de a hiba az az hogy pl domain1.com domain2.com pl ha megnyitom a böngészőbe a domain2.com oldalam akkor átdob a domain1.com oldalra ha a fejem tetejére állok akkor is:(Átolvastam már az egész netet és semmi ugyanaz a probléma.A beszédes link működik tökéletesen de nem kezeli a 2 domaint csak 1 et .Ha tud valaki megoldást várnám köszi előre is

A hozzászólások ki vannak kapcsolva

Hasonló bejegyzések