Az internet ma már tele van csináld magad – azaz DIY (do it yourself) videókkal, melyek elgondolkodtatják a lelkes kézműveseket, barkácsolókat. Legyen szó akár egy egyszerű barkácsprojektről, akár bonyolultabb építési vagy javítási munkákról, fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy valójában mire is vállalkoztunk.

Ha pénzt szeretnénk megtakarítani, vagy szeretnénk egyedi dolgokat készíteni, akkor csak a fantázia szabhat határt a barkácsolásnak. A kézműveskedés során újra tudunk alkotni, vagy hasznosítani régi tárgyakat, egyedivé tudjuk varázsolni otthonunkat. A népszerű barkácsfeladatok közé tartoznak az udvari és kertépítési projektek, de egy kis gyakorlással és felkészüléssel gyakorlatilag bármit meg lehet otthon csinálni.

Fontos a felkészülés

Mielőtt az első kapavágás megtörténne, érdemes alaposan megtervezni azt, hogy mit is szeretnénk. Pontosan mérjük fel a feladatot, tervezzük meg, számoljuk ki, hogy az elvégzéséhez milyen eszközökre és anyagokra lesz szükségünk. A szerszámok megléte olykor fontos kérdés, ilyenkor érdemes elgondolkodni a bérlésen is.

Otthonunk felújítása során számos olyan dolog van, amit mi magunk is el tudunk végezni, de vannak olyanok is, melyeket érdemes szakemberre bízni. A belső terek és a külső megjelenés egyaránt fontos, az esztétikum mellett pedig nem árt nagy figyelmet fordítani más dolgokra is. Például az energiahatékonyságra, aminek egyik kiemelt alappillére a hőszigetelés.

Ez a fogalom azonban sok mindent takar, hisz szükséges lehet a homlokzat, a padlás szigetelésére és a nyílászárók korszerűbbre cserélésére is. Ezek mind szerepet játszanak a hőveszteségben és a fűtési költségek alakulásában.

A padlás utólagos szigetelésekor is többféle megoldással találkozhatunk, elsősorban azt kell eldönteni, hogy járható vagy nem járható szigetelésre van-e szükségünk. Ezután pedig a szigetelés anyagának kiválasztása következik, amit a tüzépeken is be tudunk szerezni. Kőzetgyapot, üveggyapot, purhab, hungarocell – néhány népszerű lehetőség.

A homlokzat szigetelése is jelentős mértékben befolyásolja azt, hogy mennyit is költünk fűtésre, a szigetelőanyag kiválasztásnál gondolkodjunk hosszú távon. A szigetelőanyagokon túl a szigetelés felfogatásához szükség lesz ragasztóra és dübelekre is, ezen kívül alap és színező vakolat és sok minden más is elkel a munkálatoknál.

Otthonunk felújítása során érdemes komplexen gondolkodni, így például ha szigetelünk, akkor a nyílászárókat sem árt megnézni, hogy milyen hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek. Gyakran szükség van kőműves munkákra is, melyhez szintén sokféle alapanyagra és szerszámra, eszközre lesz szükségünk.

Érdemes ezeket egy helyről beszerezni, gondoljunk csak arra, hogy ha például egy válaszfalat szeretnénk építeni, akkor ahhoz tégla, cement, sóder is kell, a vakoláshoz pedig vakolatot kell vásárolnunk, illetve a festés, színezés is kérdés.

Kisebb munkák saját kezűleg

Saját kezűleg olyan munkákat is elvégezhetünk, mint a falfestés, egyes bútorok felújítása, személyre szabása, de akár fali dekorációkat is készíthetünk. Az otthoni barkácsolás nagyszerű lehetőség arra, hogy egyedi módon alakítsuk át vagy ki lakókörnyezetünket. Kevés eszközzel és sok kreativitással igazán lenyűgöző eredményeket érhetünk el.

Hasonló bejegyzések