A Covid-19 miatt sokan úgy döntöttek, hogy megkétszerezik az erőfeszítéseiket, és a lehető legjobban módosítják az otthoni tisztítási és fertőtlenítési módszereiket. Nem elég csak a maszkhasználatot és kézfertőtlenítést megemlíteni, hiszen a lakásnak is ragyognia kéne.

Az ideális az lenne, ha naponta 15-30 percet tudnánk szánni a legérzékenyebb területekre, például a konyhára, a munkalapokra, a kilincsekre és a csapokra. A higiéniai intézkedések sosem lehetnek túlzottak, ha a cél a helyiség baktériumoktól, poratkáktól és egyéb szennyező anyagoktól való mentessége. A CDC összeírta a legfontosabb tudnivalóinkat.

Hogyan fertőtlenítsük a padlót?

Ha alapos tisztításra vágyunk, akkor meg kell találnunk a megfelelő termékeket, amivel a fertőtlenítés még hatásosabb lesz. De mindenekelőtt meg kell akadályozni, hogy a baktériumok bejussanak és elterjedjenek a lakásban. Mostanra valószínűleg a legtöbben már feltettük magunknak a kérdést: ez tényleg elkerülhető? A válasz a következő két lépésben rejlik.

Amint hazaérünk, vegyük le a cipőnket, és hagyjuk egy meghatározott helyen, amelyet rendszeresen takarítunk. Ha nem az utcán viselt cipővel járkálunk a ház körül, akkor már meg is tettük az első lépést a mikroorganizmusok elkerülésére. Emellett sose felejtsük el, hogy amikor hazaérünk, mindig kezet kell mosni.

Padlók tisztítása és fertőtlenítése

Valójában a szokásos műveletre lesz szükség. Söpörjünk, porszívózzunk, majd töröljük át nedves ruhával és ecetes tisztítószerrel. Ne feledjük, hogy ezt a két terméket 30% vízzel kell hígítani az aktiváláshoz, ahol a víznek hidegnek kell lennie. A padlóra és a falakra szánt fehérítőszer esetében a címkén fel kell tüntetni, hogy vírusok, gombák és baktériumok ellen is hatásos.

A falakhoz

Ne tévesszük szem elől, hogy a padló és a falak esetében a gőztisztítók lesznek a biztos megoldás. A magas hőmérséklet képes lehet elpusztítani a baktériumokat és a kórokozókat. Ha valami hagyományosabbat választunk, akkor szivacsokkal, kefékkel, rongyokkal és vízzel hígított ecettel tudunk súrolni, bár ez több időt szokott figyelembe venni.

Fürdőszobákhoz és ablakokhoz

Az ecet és a szódabikarbóna használata természetes módon korróziógátló hatású, és segít eltávolítani a vízkövet a csapokból, zuhanyzókból és fürdőkádakból, valamint fenntartani az üvegfelületek fényét. A házi készítésű alkoholos törlőkendők ajtókilincsek, munkalapok, telefonok, távirányítók és egyéb eszközök tisztítására is használhatók.

Textíliák esetében

A törölközőket és lepedőket hetente kell tisztítani. A mosási ciklusba ilyenkor tegyünk körülbelül 30 ml fehér tisztítóecetet. A szőnyegeket is hetente kell takarítanunk, amihez elég szokott lenni a porszívózás, kivéve, ha egy komolyabb foltot kell eltávolítani. Ha egy rész szódabikarbónát és két rész bórsav port összekeverünk, akkor egy folt sem fog tudni ellenállni nekünk. Szórjuk a keveréket a szőnyegre, majd dörzsölje át a felületet egy durva kefével vagy ronggyal. Hagyjuk a keveréket a szőnyegen egy éjszakán át, majd porszívózzuk fel alaposan.

Hasonló bejegyzések