A Quadrotor annyit jelent, hogy 4 rotor által keltett felhajtóerő tartja a levegőben és irányítja, ezeket az egyenként is látványos dolgokra képes “helikoptereket”. Így csoportosan egyszerűen fantasztikusan látványos, összehangolt, egymástól független repülésre képesek.

Ezt a repülő sereget a KMel Robotics, Alex Kushleyev, Daniel Mellinger és Vijay Kumar, a Pennsylvaniai egyetem GRAPS laborának csapata a saját laborjában fejleszti.

Quadrotor raj

Minden egyes repülő robot képes tökéletesen egyensúlyban lebegni, alkalmazkodni az őt körülvevő térhez így elkerülve az akadályokat önállóan, a repülés közben mintavételezett 3 dimenziós minták alapján .

Ahogy Technabob mondta: “Csak remélhetjük, hogy nem kezdenek fegyvereket hozzáépíteni a közeljövőben – és nem csatlakoznak a Skynet-hez.” Nem biztos, hogy jó érzés lenne velük találkozni az utcán.

De beszéljen a látvány magáért, ebben a 20 gépet felvonultató videóban:

[ technabob.com ]

1 hozzászólás

  1. Dermon 2012.03.07. at 22:35

    Hát ez nagyon király 🙂
    Némely ilyen szintű automatikus robot már lassan túltesz egy-két régebbi fantasztikus film elképzelésein. Elég hátborzongató belegondolni abba, hogy ezek szabadon kószálva önálló gondolkodás mellett a méretüktől függetlenül mire lehetnek képesek (főleg ha több száz darab is van).

    Egyébként itt a hobbizónán is egyre több ilyen robotot látni, és bár én nem nagyon értek az elektronikához meg a mesterséges intelligenciához, azért úgy érzem ez tényleg elsülhet akár balul is 🙁

A hozzászólások ki vannak kapcsolva

Hasonló bejegyzések