Életünk számos területén szükség van bizonyos készségek fejlesztésére, hogy felkészülten nézhessünk szembe a való világgal. Ebben az értelemben egy új nyelv elsajátítása létfontosságú ahhoz, hogy életünk számos területén kompetensek legyünk. Nézzünk pár biztos tippet, amivel könnyebben megy majd a nyelvtanulás.

Beszélgetés

A beszélgetés a gyakorlatba ülteti mindazt, amit tanultunk. Egy óra beszélgetés (olyan emberekkel, akik tényleg beszélik a nyelvet) elég ahhoz, hogy annyit tanuljunk, mintha 5 óra leckén vettünk volna részt. A társalgás egy összetett folyamat, amely magában foglalja a beszélő személy meghallgatását, a mondanivaló megértését, a válasz megtervezését, majd annak szóbeli kifejezését. Ne feledjük, hogy a nyelvet fel kell dolgozni, nem pedig memorizálni.

Gyakoroljunk az elménkben

A nyelvet mindig az elménkben dolgozzuk fel. Minden pillanatban egy új ötleten gondolkodunk, életünk egy pillanatára emlékezünk, vagy a jövőre vonatkozó dolgokat tervezünk meg. Ezt általában az anyanyelvünkön tesszük; de miért ne kényszeríthetnénk az agyunkat arra, hogy angolul (vagy az általunk kiválasztott nyelven) gondolkodjon. A más nyelven történő mondatalkotás és a különböző helyzetekre adott válaszok kidolgozása segít felkészülni.

Kezdjük egyszerűen

Minden nyelvben talán 50-100 alapszó van. Ez a 100 leggyakoribb szó az ember által naponta használt beszédes kommunikáció 50%-ának felel meg. Ilyen feltételek mellett fokozatos és valóban jelentős előrehaladást lehet elérni egy új nyelv elsajátításában úgy, hogy a legegyszerűbbekkel kezdünk, és fokozatosan haladunk a bonyolultabbak felé. Bár ne feledjük, hogy a kitartás alapvető dolog, amire mindig szükségünk lesz.

Legyen nálunk egy szótárt

Bármennyire is igyekszünk, tény, hogy nem könnyű megtanulni egy másik nyelv összes szavát. Tehát, hogy egy kicsit segítsünk, mindig kéznél kell tartani egy szótárat, így amikor olyan szót hallunk vagy olvasunk, amit nem ismersz, akkor gyorsan meg tudjuk nézni. Szerencsére ma már nem kell nagy könyvet cipelnünk magunkkal, az okostelefonok csodájával egy gombnyomással mindent megkaphatunk, amire szükségünk van.

Hallgassunk és olvassunk

Gyakorlat teszi a mestert. Annak érdekében azonban, hogy a tanulás ne legyen unalmas és fárasztó folyamat, használjunk ki minden alkalmat arra, hogy az új nyelvet bevezessük a mindennapi életébe. Például nézhetünk több filmet feliratozva, hallgathatunk zenét és utánanézhetünk a dalszövegeknek, olvashatjuk a híreket egy másik nyelven, hallgathatunk podcastokat vagy hangoskönyveket, és egyesek szerint nagyon hatékony módszer, ha a lakásban lévő összes tárgyat felcímkézzük azon a nyelven, amit tanulunk.

Használjuk a technológiát

Egy szuper egyszerű trükk, ha a mobil és a számítógép nyelvét átállítjuk arra a nyelvre, amit meg akarunk tanulni, így minden alkalommal, amikor használjuk őket – márpedig sokat használjuk őket – gyakorolni és tanulni fogunk. A tanulás érdekében választhatunk olyan mobilalkalmazások is, amelyek játékosan tanítanak.

Hasonló bejegyzések