A tesla-tekercs egyszerűen mondva egy nagyfeszültségű transzformátor, melynek segítségével hatalmas elektromos kisüléseket, mini villámokat, lehet előidézni. Nikola Tesla 1891-ben építette meg a róla elnevezett tesla-tekercset.

Tekintve, hogy a villámlás mint plazmajelenség nem csak fényes de hangot is ad, kiválóan alkalmas zenei hangok keltésére.

Pár szó anélkül, hogy jobban belemélyednék a működésbe: a levegőt maga az ív, az ívet pedig a benne levő mágneses tér rezgeti meg, így keletkezik a hangja. Mivel nem a betápláló hálózat frekvenciáján működik, hanem egy olyan frekvencián, melyet a tekercs önindukciója és a kondenzátor kapacitása határoz meg, ezért ezt a jelet – csakúgy mint a rádió esetében – befolyásolni (modulálni) kell, hogy hangot kapjunk.

Az elektromos teljesítmény vezérlését, azaz a zenét egy vezérlő elektronika biztosítja, mely optikai kábellel kapcsolódik a tekercshez – így nem zavarja (azaz nem teszi tönkre) a tekercstől visszavezetett áram.

A magasfeszültség akár 10 000-10 000 000 V-ig terjedhet, ebből is láthatóan ez nem játékszer még ha a hozzáértők ilyen nagyszerűen el is szórakoznak vele. Érintése még kikapcsolt állapotban sem tanácsos. Üzemeltetni viszont kizárólag jól szellőző helyen ajánlott, mivel mérgező ózon és nitrogén-oxidok keletkeznek.

1 hozzászólás

  1. zafiruveg 2012.04.23. at 18:38

    Ez szenzációs!

    Egyszer láttam egy német tudományos műsorban, ahol pár fiatal srác eljátszotta egy Tesla-tekerccsel a “Darth Vader” soundtrack-et, és a közönség megtévesztéseképp az egyik srác egy Faraday-kalitka elvű fémhálóba bújva úgy nyúlt a villámokért, mintha a mozdulatai határoznák meg annak hangját. De ez csak színjátszás volt 😀

A hozzászólások ki vannak kapcsolva

Hasonló bejegyzések