Az utazás olyan kaland, amely a tervezés hiánya miatt rémálommá válhat. Ezek a biztos tippek azonban segíthetnek, hogy még otthon felkészülj a rád váró kalandokra.

Milyen évszakban utazol?

Ez az első pont számos kérdést érinthet: fő- vagy mellékszezonban utazol? Télen vagy nyáron? Az északi vagy a déli féltekén?

Mindig ajánlatos az előszezonban utazni. Miért? Az első és legnyilvánvalóbb ok a költségek. Ha a nyári szezonban (júliusban és augusztusban) utazol, minden sokkal drágább lesz, mintha februárban vagy novemberben mennél. Ugyanez vonatkozik az olyan ünnepi időszakokra is, mint a húsvét vagy a karácsony. A költségek megtakarítása érdekében az utazás előkészítésének első tippje, hogy kerüld el ezeket a hónapokat.

A célállomás éghajlata

Már kiválasztottad az úti célodat és az évszakot, amikor utazni fogsz, de milyen az időjárás a célállomáson? Attól függően, hogy hová utazol, az úti célod éghajlata egyenlítői, trópusi, szubtrópusi, kontinentális, sivatagi, mediterrán lehet. Ez nemcsak azt befolyásolja, hogy milyen ruhákat kell a bőröndödbe pakolnod, hanem azt is, hogy milyen hatással lesz az utazásodra.

Ellenőrizd az időjárást

Sok weboldal nagyon praktikus információkat tartalmaz a különböző időjárási típusokról. A második tippem az utazásra való felkészüléshez az, hogy nézz utána, milyen időjárás van az úti célodon, és nézz körül a helyszínen. Még akkor is, ha a te országod egy bizonyos típusú éghajlattal rendelkezik, figyelembe kell venned azokat az időjárási jelenségeket, amelyek általában hatással vannak erre a helyre.

Utazási és egészségügyi biztosítás

Ez majdnem olyan fontos (ha nem fontosabb), mint a vízum. Az egyik dolog, aminek érdemes utánanézni, mielőtt egy másik országba utazol, az az utas- vagy egészségbiztosítás kérdése. Többen megijedtek már, amikor egészségbiztosítás nélkül utaztak az USA-ba, megbetegedtek, elmentek a sürgősségi osztályra, és egy megfizethetetlen összegű számlával jöttek ki. Vannak olyan országok, ahol az egészségügyi ellátás állami rendszerű, vannak olyan országok, ahol vegyes vagy önrészes rendszer van, mint például Olaszország, és vannak olyan országok, ahol minden magánrendszer, mint például az Egyesült Államok.

Pénznem

Mennyi az átváltási árfolyam a saját pénznemedhez képest? Ha az a szándékod, hogy pénzt spórolj az utazásodon, és ne költs túl sokat a szállásra és az ételre, akkor olyan országokat látogass meg, ahol leértékelt valuta van. Ezek az országok profitálnak a turizmusból, mert erősíti a gazdaságukat, és te is profitálsz belőle, mert minden olcsóbb.

Poggyász

A poggyász alatt nem csak a ruhákat értem, amelyeket a célállomásra kell vinned, hanem az, hogy hány bőröndöt vihetsz magaddal, függetlenül attól, hogy feladott vagy kézipoggyászról van-e szó, valamint, hogy mekkorák lehetnek és mennyit nyomhatnak. Sajnos a légitársaságok nagyon szigorúak lettek ebben a kérdésben. Ha tehát kiválasztottad a légitársaságot, a következő teendő, hogy leellenőrizd az aktuális szabályokat.

Hasonló bejegyzések