A korlátozások bevezetésével nagy szerencsénkre a barkácsáruházak is nyitva maradhattak. Szakember híján, illetve a vírustól való félelem következtében egyre többen saját maguk újítják fel otthonaikat. Egyrészt ez jelentős pénzmegtakarítást jelenthet például egy fürdőszoba felújítás esetében, másrészt nem kell szakemberekkel találkoznunk, ezáltal csökkenthetjük a vírus terjedésének kockázatát.

A következőkben tippeket adunk arra, hogyan újíthatjuk fel költséghatékonyan otthonunkat:

Csempefelújítás

Sokszor a csempék kitűnő állapotban vannak, csak nem tetszik a színük., esetleg a fuga nem ragyog úgy, mint újkorában. Ebben az esetben a csempefesték és a csempefólia egyaránt tökéletes megoldást jelenthet.

A csempefestéket alapos tisztítás után gond nélkül felvihetjük a megtisztított felületre, sőt, az elszíneződött fugát is lefesthetjük vele. Az áruházakban kaphatóak készre kikevert színek, de szakemberek az általunk kért színt is ki tudják keverni a választott színkód alapján. És ami a legfontosabb: a festéket fali és padlócsempéhez egyaránt használhatjuk.

Manapság rengetegféle öntapadó csempefólia közül választhatunk, azonban a felrakásnál legyünk óvatosak. Ez a fólia ugyanis könnyen megnyúlhat, ezért nagyon pontosan kell felragasztani. Egyébként egyszerűen felhelyezhető és méretre szabható.

Bútorfelújítás

A környezetvédelem jegyében nagy divatnak örvend a bútorfelújítás. Sokan festékkel lehelnek új életet megunt vagy régi bútoraikba. A biztonság kedvéért érdemes először lecsiszolni a bútor felületét és átmenni rajta egy megfelelő alapozóval, ezután pedig jöhet a festés! Ahogyan a csempefestékeknél, itt is bármilyen színt kikevernek nekünk az áruházban.

Különösen konyhabútorok esetében remek választás lehet az öntapadó bútorfólia. Használatuk nem igényel szaktudást, egy szikével könnyedén méretre szabhatjuk és már mehet is fel a megtisztított felületre. Gyakorlatilag nincs olyan szín, amelyben ne lenne kapható. Választhatunk például egyszínű, fahatású, de akár fémhatású vagy tükörhatású fóliák közül.

Padlófóliázás

Mindegyik közül a legnagyobb körültekintést a padlófóliázás igényli. Ezt a felújítási formát csak abban az esetben ajánljuk, ha a padlónk egyenletes és sima. Hátránya, hogy nem javasolt az eredeti csempe méretétől különböző fóliát választani, mivel előfordulhat, hogy a mélyebben lévő fugák látszani fognak. Ez a fólia szintén öntapadó réteggel rendelkezik, így könnyen felvihető és alkalom adtán eltávolítható.

Közhelynek tűnhet, de a fentiek alapján jól látható, hogy sok minden tényleg nem a pénzen múlik. Egy kis tervezéssel, kreativitással és energiabefektetéssel igényesen felújíthatjuk otthonunkat saját magunk is, szakember segítsége nélkül. Sajnos a mai fogyasztói társadalom arra tanít bennünket, hogy ha megununk valamit, azt gondolkodás nélkül eldobhatjuk.  Ez így is van, azonban ahelyett, hogy egyből megválnánk megunt bútorainktól, vagy éppen levernénk retró mintájú csempéinket, a környezettudatosság és a spórolás jegyében érdemes elgondolkodnunk azok felújításán.

Számos renoválási lehetőség közül választhatunk, végeredményként pedig gyönyörködhetünk a saját magunk által rendbe hozott egyedi bútorunkban vagy fürdőszobánkban. Megszámlálhatatlan blog és ingyenes videó található a témában, így ha valami nem tetszik az otthonunkban, ne legyünk restek belevágni egy felújításba.

Hasonló bejegyzések