Megdöbbentő, de a Greenpeace adatai szerint Magyarországon a lakosság óránként 180 000 PET palackot használ el. Nem kérdés, hogy ennek milyen jelentős környezetkárosító hatása van.

Egy eldobható palack lebomlási ideje több száz év is lehet. Ennek a hihetetlen mennyiségű palacknak csak a töredékét hasznosítják újra, a többi jó esetben a szemétégetőkben vagy lerakatokban, rosszabb esetben a folyókban, tengerekben és óceánokban végzi.

A fenti adatok alapján láthatjuk, mekkora előrelépésnek számít, hogy már Magyarországon is elindulni látszik a folyamat, mely újra életre hívja a visszaváltható és újratölthető üvegeket. Gondolom mindenki emlékszik, amikor nagymamánk megkért minket, hogy vigyük vissza a boltba a Colás vagy Márkás üvegeket.

Természetesen nem kötelező palackozott üdítőket vagy ásványvizeket vásárolni. Egyrészt rengeteg kutatás készült arról, hogy a műanyag PET palackokból kioldódó vegyületek káros hatással lehetnek például a hormonrendszerünkre, de kimutatták már rákkeltő hatásukat is. Másrészt rengeteg pénzt spórolhat az ember, ha csapvizet iszik, és egy jó minőségű újratölthető palackban magával viszi azt. Sokan nem szeretik a csapvíz ízét, vagy egyszerűen csak nem bíznak abban, hogy az otthonukban megfelelő a víz minősége. Erre megoldást jelenthetnek a vízszűrőkancsók, amelyek kiszűrik a vízben lévő káros anyagokat, továbbá különböző ásványi anyagokkal dúsítják azt. A megszűrt víznek pedig az íze is más lesz, mint előtte.

A PET palackokat azért sem érdemes többször felhasználnunk, mert a felületükön könnyebben megtelepszenek a gombák és baktériumok, ezáltal kitesszük magunkat a fertőzéseknek. Ezzel szemben az újratölthető palackok könnyen tisztíthatóak kézzel, de akár mosogatógépbe is betehetjük őket.

Milyen palackot használjunk?

 

Érdemes olyan üveget vásárolni, amely hőtartó tulajdonsággal rendelkezik, így nyáron vihetjük strandra a hideg limonádénkat, vagy télen síelésre a meleg teánkat. A piacon rengeteg fajta termosszal találkozhatunk, ezek főként rozsdamentes acélból készülnek. Általában biztonságosabb kupakkal rendelkeznek, mint egy sima PET palack, így attól sem kell tartanunk, hogy az italunk eláztatja a táskánkat. Választhatunk műanyagból vagy üvegből készült palackokat, ebben az esetben érdemes beszerezni egy hőtartó táskát is, mivel ezek az anyagok önmagukban nem tartják a hideget és a meleget sem.

Amennyiben kávéfogyasztók vagyunk, szerezzünk be egy külön termoszt a kávénknak. Ezzel a lépéssel ugyancsak jelentősen csökkenthetjük az eldobható kávés poharak okozta környezeti károkat.

Sokaknak emlékeztetőre van szükségük, hogy a nap folyamán biztosítsák maguk számára a megfelelő folyadékbevitelt. Ezt a feladatot nyugodtan rábízhatjuk okospalackunkra. A palack emlékeztető fénnyel jelzi, ha nem iszunk eleget. A hozzátartozó ingyenes telefonos applikáció számos hasznos információt biztosít a napi folyadékbevitelről és visszamenőlegesen tárolja azt.

Vásárlás előtt mindenképp győződjünk meg róla, hogy az újratölthető palack BPA és egyéb káros anyagtól mentes. Igényeinknek megfelelően különböző űrtartalmú üvegekből választhatunk, létezik például fél literes, 0,75 literes vagy egy literes. Célszerű egyet a táskában, egy másikat pedig fixen az autóban tartani, így biztosan mindig lesz nálunk elegendő folyadék.

A lényeg, hogy használjuk a megvásárolt terméket: egy kis odafigyeléssel rengeteg pénzt spórolhatunk meg és az ökológiai lábnyomunkat is jelentősen csökkenthetjük.

Hasonló bejegyzések