A lakásbiztosítás megelőzhet néhány komoly kiadást egy esetleges baleset esetén, a szivárgástól kezdve a lopásokig. Ezért mielőtt választanánk egy szimpatikusnak tűnő biztosítást, figyelembe kell vennünk néhány szempont, amik növelhetik az árat, vagy éppen kibúvót adnak valamilyen probléma esetén.

A Mapfre több tippet is ad, hogy mindenki megtalálja a tökéletes biztosítást.

Az épület helyes értékelése

Az egyik legfontosabb szempont, amelyet a lakásbiztosítás megkötésekor szem előtt kell tartani, az alul biztosítás fogalma, amely akkor fordul elő, ha a biztosított tőke értéke alacsonyabb, mint a biztosított tárgy újrabeszerzési értéke. Ezért nagyon fontos, hogy a az épület tartalmát (bútorok, ékszerek és pénz, valamint különleges értékű tárgyak) és magát az épületet (a pontos érték) is értékelni kell, mivel káresemény esetén sokkal kevesebb pénzt fogunk kapni, mint amiből fedezni tudnánk a javítást és a cserét.

Alap- és kiegészítő fedezet

Az egyes biztosítási kötvények által lefedett kockázatok társaságonként eltérőek lehetnek. A legtöbb társaság a következő károkat fedezi: tűz, füst vagy robbanás, vízszivárgás, meteorológiai jelenségek, például hó vagy jégeső, villámcsapás, zárcsere, elektromos károk, tükör, üveg és szaniterek törése. Ezek mellett számos más, kiegészítő jelleggel felvehető fedezet is létezik, mint például a házi segítségnyújtás, amely lehet napi 24 órás, utcai rablás, sürgősségi orvosi ellátás, kisállat-biztosítás vagy utazási segítségnyújtás.

Polgári jogi felelősség

A polgári jogi felelősség általában a lakásbiztosítások egyik alapvető és legfontosabb fedezete, mivel a biztosított személy és az ingatlan által harmadik személyeknek véletlenül okozott károk fedezéséért felel. Az ilyen típusú károk többek között vízszivárgás vagy az ablakból, a tetőről vagy a homlokzatról leeső tárgyak miatt keletkeznek. Ezek a költségek komoly zavarokat okozhatnak a családi gazdaságban.

Egyéb fontos tudnivalók

A kárigényeket általában 7 napon belül kell bejelenteni, kivéve, ha a biztosítási kötvényben ennél hosszabb határidőt állapítottak meg. Ez alól csak az képez kivételt, ha nyaralni voltunk, és akkor vesszük észre a károkat, amikor hazaértünk.

Azt is fontos tudni, hogy a biztosítási díjat mindig a társaság fogja meghatározni, azonban a költségeket több tényező befolyásolja. Ezek közül a társaságok a biztosított tőkén kívül figyelembe veszik a biztosított személyazonosságát és az ingatlan építésének évét, az irányítószámot, az ingatlan használatát, valamint azt, hogy lakott-e vagy sem. Abban az esetben, ha a tevékenység szakmai jellegű, a társaság megtagadhatja a biztosítást. Másrészt a cég azt is figyelembe veszi, hogy a csöveken és az elektromos rendszerben nemrégiben történt-e reform, mivel minél újabb, annál alacsonyabb a fizetendő díj.

A lakásbiztosítás kiválasztása nagyon bonyolulttá válhat, főleg, ha több cég közül akarunk választani. Ezért a Mapfre minden esetben azt javasolja, hogy hasonlítsuk össze a kapott ajánlatokat.

Hasonló bejegyzések