Tanulni sosem késő, tartja a mondás, ahogyan azt is gyakran hallhatjuk, hogy a jó pap is holtig tanul. Az is egyre általánosabb jelenség, hogy a legtöbben nem is azt a szakmát űzik, mit gimnáziumban, vagy az egyetemen megtanultak, és képesítést szereztek belőle.

Elég csak a tanárokra gondolni, akik közül egyre több a pályaelhagyó. Manapság pedig rengeteg lehetőség áll a rendelkezésünkre, ha tanulni akarunk. Felnőttként is vissza lehet ülni az iskolapadba, legyen szó főiskolai vagy egyetemi képzésről, OKJ tanfolyamról vagy valamilyen workshopról, képzésről.

Először persze ki kell találnunk, hogy mit is szeretnénk tanulni. Lehet egy új szakma, amit már régóta meg szeretnénk tanulni, egy új nyelv, vagy akár egy számítógépes program megtanulása. Sokan tanulnak marketingről, vállalkozásvezetésről, vagy különféle számítógépes programokról, különösen, ha vállalkozásuk van, de az új szakmák is nagyon keresettek. A felnőttképző intézetek kínálata nagyon széles, szertartásvezetőnek, raktárvezetőnek, raktárosnak, vagyonőrnek vagy logisztikusnak éppúgy tanulhatunk, mint növényvédelmi drónpilótának, eladónak vagy virágkötőnek. A nyelvi képzések is nagyon népszerűek manapság, de hogyan is vágjunk bele felnőttként újra a tanulásba?

Minden kezdet nehéz

Az elején valószínűleg nehéz lesz újra visszaszokni az „iskolapadba”, és belevágni újra a tanulásba. Biztosan lesznek nehézségek és hullámvölgyek, de ha kitartóak maradunk, akkor egyre jobban fog menni. A kezdeti nehézségek ellenére nem szabad feladni, és előbb-utóbb azt fogjuk tapasztalni, hogy könnyebben megy az új ismeretek megjegyzése, és még élvezetet is találhatunk a tanulásban. Természetesen fontos, hogy meghatározzuk a célt, ami miatt belevágtunk a tanulásba, és ezt minden nap érdemes fel is idézni, hogy motiválhasson minket a folytatásra.

3 tipp, hogyan könnyebben menjen a tanulás

Rákészülés: érdemes előre készíteni egy ütemtervet, hogy hogyan és mikor lesz időnk a tanulásra. Vegyük először végig, hogyan is lesz az órabeosztásunk, mennyi ideig tart a tanfolyam, és az órák mellett az órákra való felkészülésre, illetve a tanulásra mikor is lesz időnk. Érdemes nemcsak az órákat felírni a naptárba, hanem azokat az időpontokat is, amikor a tanulásra szeretnénk időt szánni.

Koncentráció: amikor tanulunk, érdemes csak arra koncentrálni. Előre lefőzni a kávét, bekészíteni nasit vagy szőlőcukrot, esetleg egy pohár vizet, kikapcsolni a telefont, jelezni a családunknak is, hogy most tanulni fogunk stb., ellenkező esetben ugyanis mindig lesz, ami miatt felpattanunk, megszakítjuk a tanulást, ami pedig így nem lesz olyan hatékony.

Tanulási módszerek: amikor nekilátunk tanulni, nemcsak elolvasni kell az anyagot, de vissza is érdemes ellenőrizni. A rendszeresség is fontos, ahogyan az, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb tanulási módszert. Nem mindenki tanul egyformán, vannak, akik vizuális típusok, tehát ábrák, rajzok segítségével könnyebben megértik a tanultakat, mások inkább hallás útján jegyzik meg könnyebben az új ismereteket, nekik akár a diktafon is hasznos eszköz lehet, vagy épp a felolvasó program.

Hasonló bejegyzések