Az ember sokszor szeret játszani a környezetével, és modifikálni a hőmérsékletet (például fűtő, hűtő és légkondicionáló berendezésekkel). A párátlanítás szintén arra ad példát, hogy képesek vagyunk a lakhatatlan helyekből kényelmes otthonokat, és használható helyiségeket varázsolni.

A nagyon száraz éghajlatokon kívül minden ország megküzd a levegő nedvességtartalmának a problémájával, így sok helyen a pincék és az alaksorok nedvesek, ami vizes falakat eredményez. Itt lép érvénybe a párátlanító berendezések első előnye, hogy általában a méretük nem túl nagy, a kisebb helyeken is elférnek, és használatukhoz nincs semmiféle átalakításra szükség.

Működése hasonlít a hűtőszekrények mechanikai elvéhez, azzal a különbséggel, hogy a hűtés nem a zárt téren belül történik, hanem a szoba levegőjét áramoltató csöveken keresztül. Ennek hatására a meleg levegő fog lecsapódni a hideg felületen, ami víz formájában fog távozni, miközben a kiáramló maradék levegő hűvösebb, és nem fog tartalmazni nedvességet.

Ezekben a páramentesítőkben beállíthatjuk a szoba nedvességét, így automatikusan ki és be fog kapcsolni a gép.

Milyen párátlanítót válasszunk?

Szerencsére nem mindegyik lakásnak lesz szüksége erre a készülékre, azonban, hogyha az otthonunk nagyon közel helyezkedik el a földfelszínhez, vagy az alapszigetelés hiányosan lett megoldva, akkor a használata megmenthet minket a falon megjelenő penésztől.

Ez sok mindent tönkre tehet, nemcsak a bútort, hanem fényképeket, szőnyegeket, ráadásul hosszútávon az egészségünkre is káros hatással van.

Vásárláskor ki kell választanunk, hogy milyen méretű páramentesítőt fogunk hazavinni. Itt gondolni kell a helyiségnek a méretére és, hogy naponta mennyi ideig akarjuk használni. A nagyobb méretű gépek gyorsabban párátlanítják a szobákat, és a víz tárolókapacitása is megnő, így nem kell gyakran cserélni az edényeket.

Azonban több elektromosságot használnak, és a nem tudunk vele megtakarítani, ráadásul minél nagyobb a párátlanító, annál drágább. Nem jár előnnyel, ha túl nagyot veszünk, sokan a kisebbek mellett teszik le a voksukat, ami a mindennapi használatra megfelel.

Forrás: YetiKlima.hu

Hasonló bejegyzések