Díszített torták elkészítéséhez bizonyos mértékű művészi képességre van szükség. Ez a robot a sokszorosításban tud segíteni, a kreativitás továbbra is a cukrászon múlik, vagy most már akár egy grafikuson 🙂

Az USA Needham városában található Franklin W. Olin főiskola mérnöknek készülő diákjai építették ezt a “tortaminta” nyomtató gépet. A rendszer magában foglalja mind a díszítő gépet mind pedig a Paint szerű felhasználói felülettel rendelkező, Python programozási nyelven írt grafikai szoftvert. Egyszerűen a “nyomtatás” gombra kattintva elkészíti a tortára, az akár több színben rajzolt mintát.

A AutoFrost Cake torta díszítő egy 3-tengelyes nyomtató. A számítógépes alkalmazás elküldi a szükséges jeleket PySerialon keresztül két Arduino vezérlőnek, amelyek közül az első kezeli a fúvóka illetve a torta mozgását x és y tengelyen, a másik pedig gondoskodik a máz adagolásáról.

Az alkatrészek többsége saját készítésű, míg a fogantyú, cukormáz adagoló, a tortaasztalt mozgató menetes rúd és az elektronika (Arduino készlet) vásárolt. Ez az első változata a projektnek, a csapat szerint a jövőben változtatható lesz a fúvóka formája, valamint az újonnan beépített érzékelőkkel a torta mérete és alakja automatikusan bekerül a grafikai szoftverbe így megkönnyítve a munkát.

Bár a rendszer jól működik azért van min finomítani, mielőtt elkezdhetnének a forgalmazásán gondolkozni 🙂

Forrás: students.olin.edu

Hasonló bejegyzések